nedjelja, 4. veljače 2018.

OTROV

Kada osjetite da ste zanemareni, prevareni, zasuti ogovaranjima, lažima, stisnite zube i otiđite. Pusti ih da učine to što su naumili. Ne pravdajte se, ne objašnjavajte, jer kome je stalo, istina više neće biti ni bitna, nego ste bitni vi. Pustite ih da pokažu svoje pravo lice i dokle misle ići.  Shvatiće da su vašom tišinom zlo nanijeli samo sebi, odajući svoje pravo lice i da u konačnici nisu bolji ni prema sebi. Oni su te izgubljene duše koje ne znaju ni kuda će, niti kako dalje.

Zar se može birati između vas i "poznatog otrova", neuporedivog s vama? Pa koliko onda te osobe vrijede koje biraju i koje ste izgubili? Isti su otrov kao i oni, samo u različitim bočicama i dozama koje se u ovakvim slučajevima prospu i odaju...ili svi imamo pravo na jednu grešku?

Sve rečeno govori o tim "poznatim otrovima", a ne o vama, jer nemaju ono što vi imate. Stoga ostanite uspravni, svjesni sebe i nikad se zbog takvih ne osjećajte manje vrijednim. Budite sretni što vas nisu uspjli slomiti, što ste drugačiji, pa makar i sami.

Ko želi da živi u vječitom ratu sa sobom i drugima, neka ratuje, vi sebi želite mir i tron ljudskosti koji zaslužujete. Kada se izdignete iznad svega, taj otrov namijenjen vama, ostaje unutar njih, a kako onda pred Boga i sutra vama na oči?

Kada pokušaju da vas otruju, zadržite dostojanstvo, mir, ne istražujte, sve će se samo reći, kada ti isti "poznati otrovi" otruju one koji su im vjerovali. Ko je onda gubitnik?!
Zadržite odvažnost kristalne duše, neupredive sa običnim bočicama mulja.

Ne zaboravite da se lavica za hijenama ne okreće, a lav šuškanja miševa u šumi svojoj ne plaši!

Mr. oec Emina Vukičević

Nema komentara:

Objavi komentar